Anders luisteren en organiseren
Hoe breng je je organisatie en team in de ‘groove’?
Het gehoor is een van de eerste zintuigen die wij als mensen ontwikkelen, en geluid (sound) is een van onze allervroegste ervaringen. Als we in onze organisaties en teams ergens in vast lopen, en we gaan op zoek naar bevrijdende perspectieven, en naar een slimme manier van omgaan met belemmerende patronen, dan blijkt de ‘sound metafoor’ een krachtige tool te zijn. Van hieruit blijkt dat muziek als metafoor kan helpen bij het scheppen van innovatieve culturen van IT t/m de zorg.
Je kan er een boek over schrijven. En dat hebben Simon Martin (Metalogue, UK) en ik dan ook maar eens gedaan. Ons boek ‘Re-sounding’ – introducing an alternative metaphor for organization change, draagt dan wel niet letterlijk de titel ‘Anders luisteren en organiseren’, maar je zou gerust kunnen zeggen dat dit het kernthema is.
Onze song resoneert volgens ons mooi mee met Anders Kijken en Organiseren van Cor Broekhuizen. Past in dezelfde corporate jukebox. Hoe meer zintuigen we in samenwerking gebruiken om betekenis te geven aan de situatie waarin we ons bevinden, hoe rijker ons palet aan mogelijkheden. Welke rol spelen creativiteit, serendipiteit en irrationaliteit in het werk van innovatieve meesters als Miles Davis en Jimi Hendrix? Hoe andere metaforen je kunnen helpen bij Anders Organiseren door Anders te Kijken én Luisteren. En nog veel meer.
Nu verkrijgbaar als e-book en paperback.
Over het boek
Re-sounding: introducing an alternative metaphor for organization change
Over de sound metafoor en the fine art of listening : de meest onderschatte team- en leiderschapsvaardigheid, zo blijkt uit onderzoek en praktijk steeds maar weer: ècht goed kunnen luisteren. Of ook wel: luisteren op een andere manier, afgestemd op de tijd waarin we leven (vuca-listening), vanuit een ander type aandacht. Dat type waar lekker samen spelende musici (rock & roll, jazz, whatever) niet buiten kunnen. Met een swingende mix van vrijheid, verbinding en vernieuwing, en een spannend en toch veilig gevoel, waarbij we ons én als spelers én als band continu ontwikkelen, die de muziek transformeert op een manier waar ook het publiek heel blij van wordt. (Managementschrijver en jazz pianist Frank Barrett noemt dit : ‘comping’ to ‘hit the groove’. )
In onze dynamische wereld, waar alles volatiel, onzeker, complex en ambigu is (vandaar ‘vuca’), is een uitgebalanceerde stereo mix van anders kijken èn luisteren voorwaarde nummer één. Hoor je de ritmes in je team, de harmonische variaties? Klinken we in onze communicatie staccato of legato? Toeteren de trompetten zó hard dat we de piano niet meer horen? Zou het niet zinvol kunnen zijn om je ‘dissonantie-grens’ subtiel op te schuiven? Is het niet tijd voor een triangel-solo? Speelt de drummer genoeg syncopes om niet te klinken als een al te strakke drumcomputer? En is er bij de ontwikkeling van je leiderschapsstijl, binnen de master-tone van je team of organisatie, wel voldoende ruimte voor je eigen klankkleur en persoonlijke creativiteit? En natuurlijk : hoe klínkt IT in je organisatie eigenlijk? Als een door de muren heen galmend – of juist doodstil – symfonisch orkest in een bijgebouw, of als een geïntegreerd, mee-jammend, wendbaar jazzcombo of rockbandje? Waarbij mens en technologie op elkaar afgestemd zijn in een dynamische groove. De professional als sound-engineer van de creatieve akoestiek van de organisatie. Met de ‘human factor’ als basis van de mix.
Zoals een klant ooit zei: To hIT the groove : let’s play some vucajazz…
Dit alles en nog veel meer komt aan de orde in ons boek. We nodigen je van harte uit om er in te bladeren, naar de bijbehorende soundtrack te luisteren, en samen met mij/ons erover en ermee te jammen. Jamming to the bigger band.
Sounds good?
Over de auteur
Rik Spann
Veranderkundige en musicoloog Rik Spann deed jarenlang onderzoek naar de manier waarop muziek ons kan inspireren tot innovatievere manieren van leven en (samen)werken. Zijn ervaringen bundelde hij in Re-sounding : introducing an alternative metaphor for organization change (met Simon Martin, Metalogue, UK). Columbia University New York over zijn werk: ‘A gift to the world’.
In zijn Re-sounding presentaties en workshops illustreert hij de meest verrassende resultaten, ook via live gespeelde muzikale metaforen. Van hieruit werkt hij met groepen, om hen een moment te gunnen om op een originele manier te leren reflecteren op hoe ze omgaan met hun uitdagingen. Rik Spann werkte als docent (gitaar, bandcoaching) aan Popschool Amsterdam. Hij geldt als een innovatief denker en werkt(e) aan diverse business schools en kennisinstituten (o.a. Fielding Graduate University (USA) en Nyenrode). Rik is associate van Wielinq.
Wil je meer weten en/of ben je geïnteresseerd in samenwerking: neem gerust contact op.
Benieuwd naar mijn boek?
Ons boek ‘Resounding: Introducing an alternative metaphor for organization change’ is verkrijgbaar via amazon.nl
Het is er ook als gratis E-book in het Taos Instituut. Daar vind je ook een review van het boek (Columbia University).
Stuur een e-mail naar rikspann@gmail.com of een bericht naar Rik Spann
06 11 12 02 33
copyright 2022
copyright 2022